Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Τάσος Χάλαρης

Τάσος Χάλαρης

Τάσος Χάλαρης

«Η πρόσβαση στην γνώση δεν πρέπει να είναι προνόμιο των λίγων».  
Αναπόφευκτα η εκπαίδευση ελεύθερης κατάδυσης συναντήθηκε με την πρώτη μου αγάπη, το ψαροτούφεκο. Αυτές οι δυο δραστηριότητες, έχουν πολλές διαφορές τόσο στη φιλοσοφία όσο και το στόχο τους. Η συνάντηση του "vertical rope dive" με την ένοπλη αναζήτηση αλιευμάτων στο περιβάλλον τους με άπνοια, ήταν ένα στοίχημα ζωής για μένα. 
Τα σεμινάρια, η αρθρογραφία στον ΒΥΘΟ από το 1994, οι εκθέσεις καθώς και οι αγώνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι η πολύτιμη εμπειρία που απέκτησα. Η ανταπόκριση του κοινού στην προσπάθειά μου ήταν εντυπωσιακή.
Σύντομα, η ομάδα των μαθητών μεγάλωσε και έγινε η μεγάλη XTDiving team!


Η σημασία της εξίσωσης στην ελεύθερη κατάδυση (Video).

Του Τάσου Χάλαρη T.297

Η σημασία της εξίσωσης στην ελεύθερη κατάδυση (Video).

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην ελεύθερη κατάδυση, είτε αυτή γίνεται για ψαροτούφεκο, είτε για την ίδια την ελεύθερη κατάδυση, είναι η εξίσωση.

Είναι η ικανότητα που έχουμε να μπορούμε να μεταφέρουμε όγκο αέρα σε όλους τους αεροφόρους χώρους μας κατά τη διάρκεια της κατάδυσης. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εξισώνουμε την πίεση στους αεροφόρους χώρους του σώματος μας, με την εξωτερική πίεση που αλλάζει ανάλογα με το βάθος του καταδυόμαστε. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε να πάθουμε κάποιο βαροτραύμα.

Το αρμάτωμα της βέργας στο ψαροτούφεκο (Video).

Του Τάσου Χάλαρη T.297

Το αρμάτωμα της βέργας στο ψαροτούφεκο (Video).

Απαραίτητο μέρος για το ψαροτούφεκο μας είναι η βέργα. Αυτή είναι που θα έρθει σε επαφή με το ψάρι, θα το διαπεράσει, θα ανοίξει το φτερό και θα έρθει το ψάρι. Αυτό που συνδέει την βέργα με το ψαροτούφεκο είναι η πετονιά ή το πλαστικό σκοινάκι που ξέραμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια.

Εγώ προσωπικά προτιμώ την πετονιά. Θα σας δείξω λοιπόν με ποιο τρόπο ακριβώς θα πρέπει να αρματώσουμε σωστά τη βέργα μας, κλιπάροντας με ασφάλεια την πετονιά επάνω, ούτως ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς προβλήματα.

​​​​​​​Ο φακός στο υποβρύχιο κυνήγι (Video).

Του Τάσου Χάλαρη T.297

​​​​​​​Ο φακός στο υποβρύχιο κυνήγι (Video).

Ο φακός είναι ένα αξεσουάρ του εξοπλισμού μας που στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται, αλλά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια πολλοί ψαροκυνηγοί ταξιδεύουν εκτός Ελλάδος για ψαρέματα έτσι εμείς θα μιλήσουμε για το πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να σετάρουν το φακό τους.

Το δέσιμο των λάστιχων. (VIDEO) WorkShop#2

Του Τάσου Χάλαρη Τ.296

Το δέσιμο των λάστιχων. (VIDEO) WorkShop#2

Τα λάστιχα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του ψαροτούφεκού μας. Είναι εκείνο που θα μετακινήσει την βέργα και θα χτυπήσουμε το στόχο μας. Υπήρχαν τα λάστιχα με τα βιδωτά ρακόρ. Ήταν ένας κλασικός τρόπος που χρησιμοποιούσαμε παλιά.

Πλέον έχουμε μπει σε μία νέα εποχή, όπου τα λάστιχα τα δένουμε και χρησιμοποιούμε τα μικρά ρακόρ, είτε για βίδωμα, είτε για σκοινάκια και μπορούμε με αυτό τον τρόπο να δίνουμε μεγαλύτερη δύναμη στο λάστιχο και ουσιαστικά δύναμη στην προώθηση της βέργας μας.

Η χρήση του Γάντζου στο ξεβράχωμα των ψαριών. (VIDEO) WorkShop#1

Του Τάσου Χάλαρη Τ.295

Η χρήση του Γάντζου στο ξεβράχωμα των ψαριών. (VIDEO) WorkShop#1

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι ψαροκυνηγοί, είναι το βράχωμα των ψαριών κάτω από τις πέτρες. Τα ψάρια, κυρίως τα μαύρα, δηλαδή οι ροφοί, οι στήρες, οι σφυρίδες και οι πίγκες, όταν τα πρσεγγίσουμε και καταφέρουμε να έχουμε μία επιτυχημένη βολή, πολλές φορές βραχώνουν σε δύσκολα σημεία του βυθού.

Back To Top