Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Λούτσος

Λούτσος

Λούτσος

Ο λούτσος (Sphyraena sphyraena) είναι θαλάσσιο αρπακτικό και από τα πιο γρήγορα αφρόψαρα των ελληνικών θαλασσών.

Ο λούτσος είναι κομψό ψάρι με σώμα μακρύ σαν της ζαργάνας αλλά πιο κυλινδρικό και με χρώμα στην ράχη γκρίζο και στην κοιλιά του λευκό. Το βάρος του στα ελληνικά νερά δεν ξεπερνά τα 4-5 κιλά και σε μήκος φτάνει το 1.5 μέτρο.


Καλοκαιρινό vs Χειμερινό ψάρεμα.

Κείμενο & φωτογραφίες: Χρήστος Γιαννέλης

Καλοκαιρινό vs Χειμερινό ψάρεμα.

Επιτέλους καλοκαίρι. Τα νερά ζεσταίνουν, οι διαύγειες μεγαλώνουν και ήρθε η ώρα να κυνηγήσουμε τα εκλεκτότερα ψάρια του βυθού. Χοντροί ροφοί, επιβλητικές συναγρίδες, μεγάλες στήρες και αεικίνητα μαγιάτικα είναι μερικά από τα θηράματα που θα μπουν δυναμικά στο στόχαστρό μας, αυτούς τους μήνες που από πολλούς θεωρούνται και οι καλύτεροι για το υποβρύχιο κυνήγι. Είναι όμως πραγματικά έτσι;

Καλοκαίρι.

Νομίζω ότι δεν θα διαφωνήσει κανείς με την άποψη ότι τα ψαρέματα του καλοκαιριού είναι τουλάχιστον τα πιο απολαυστικά για εμάς. Η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και το γεγονός ότι η μέρα έχει μεγαλώσει κατά πολύ, μας προσφέρουν μια αίσθηση καλοκαιρινών διακοπών σε κάθε μας βόλτα. Ειδικά όσοι φίλοι ψαρεύουν με σκάφος καταλαβαίνουν με το παραπάνω τι εννοώ. Όπως και να το κάνεις είναι ωραίο πράγμα να απολαμβάνεις το άγριο τοπίο και τα καθαρά νερά κάποιου νησιού των Κυκλάδων, όπου και συνηθίζουμε να ψαρεύουμε οι περισσότεροι από εμάς που ζούμε στην Αθήνα. Η ομορφιά του τοπίου και το θαλασσινό ζεστό αεράκι που σε χτυπάει ταξιδεύοντας στο δρόμο της επιστροφής παρέα με τους κολλητούς σου, είναι κάτι που σε γεμίζει τόσο πολύ που πολλές φορές το αποτέλεσμα της εξόρμησης, έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Στο κομμάτι του ψαροτούφεκου τώρα, το καλοκαίρι γίνονται όλα πιο απλά και ευχάριστα. Τι θέλω να πω με αυτό;

Πρώτα από όλα η διαδικασία του ντυσίματος είτε στην παραλία είτε στο σκάφος είναι πολύ πιο χαλαρή. Ούτε ζεστά νερά, ούτε να ψάχνεις μέρος να προφυλαχτείς από τον παγωμένο αέρα. Το ίδιο συμβαίνει και στο τέλος του ψαρέματος που τώρα το καλοκαίρι δεν έχεις κανένα πρόβλημα να κάνεις μια ωραία βουτιά στη θάλασσα για να βγάλεις τη στολή σου και γιατί όχι να κολυμπήσεις για λίγη ώρα για να χαλαρώσεις μετά από ένα πολύωρο ψάρεμα.

Σημαντικό είναι επίσης ότι μέσα από τον σάκο σου δεν θα βγάλεις ένα πάπλωμα 8+ χιλιοστών, αλλά μια ελαφριά λεπτή στολή τριών άντε τεσσάρων χιλιοστών. Στη μέση σου δεν θα φορέσεις μια ζώνη με δέκα κιλά, αλλά μία με τρία, ίσως και λιγότερα.

Τώρα όσον αφορά την ώρα; Εκεί και αν ήμαστε χαλαροί μιας και η μέρα έχει μεγαλώσει πάρα πολύ. Έτσι δεν ήμαστε αναγκασμένοι να ξυπνάμε από τα άγρια χαράματα, για να πάμε στη θάλασσα νωρίς, έτσι ώστε να προλάβουμε να ψαρέψουμε μερικές ώρες πριν νυχτώσει στις πέντε το απόγευμα. Τώρα όμως έχουμε τον χρόνο να πάμε με την ησυχία μας και να ψαρέψουμε χωρίς να είμαστε με το ρολόι στο χέρι που λέμε. Αν δεν είμαστε από τους σκληροπυρηνικούς, βγαίνουμε από το νερό νωρίς το απογευματάκι και απολαμβάνουμε ένα παγωμένο καφέ με θέα τη θάλασσα αναλύοντας το ψάρεμα που μόλις προηγήθηκε.

Χειμώνας

Το χειμώνα πάλι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Το ψάρεμά μας γίνεται πιο δύσκολο γενικά. Όχι μόνο σε ότι αφορά το κυνήγι καθ’ εαυτό, αλλά σε όλους τους τομείς.

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις λίγες ώρες που έχει διάρκεια η μέρα, άρα θα πρέπει να πάμε κάπου σχετικά κοντά στη βάση μας ή σε διαφορετική περίπτωση που επιλέξουμε ένα πιο μακρινό ταξίδι θα πρέπει να υπολογίσουμε τις ώρες που θα ξοδέψουμε σε αυτό και όταν πηγαίνουμε το πρωί αλλά και για την επιστροφή μας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε ένα πολύ πρωινό ξύπνημα. Αυτομάτως αυτό μεταφράζεται σε λίγο ύπνο. Άρα κούραση. Και η κούραση σε συνδυασμό με την υπνηλία δεν κάνει καθόλου εύκολο το ταξίδι της επιστροφής που προαναφέραμε. Επομένως πρέπει να τα υπολογίσουμε όλα με προσοχή.

Σε όλο αυτό έρχεται να μας ταλαιπωρήσει λίγο ακόμα ο καιρός και οι συνθήκες που επικρατούν τους χειμερινούς μήνες. Κρύο, βροχή, κακές ορατότητες στο νερό και λιγοστή κίνηση ψαριών, ακόμα και στα βαθειά. Τελικά αξίζει να κάνεις ψαροτούφεκο τον χειμώνα;

Κατά την γνώμη μου αξίζει και με το παραπάνω. Το χειμερινό ψαροτούφεκο μάλιστα έχει πολυάριθμους φανατικούς υποστηριχτές, που δεν χάνουν την ευκαιρία να βουτήξουν για όσες περισσότερες ώρες μπορούν όταν ο καιρός τους το επιτρέπει. Μερικές φορές ακόμα και όταν δεν τους το επιτρέπει. Αυτό μάλιστα είναι ένα από τα θετικά του χειμερινού ψαροτούφεκου έναντι του καλοκαιρινού. Το καλοκαίρι θέλεις μπονάτσα, θες ηρεμία και καλές ορατότητες για να το ευχαριστηθείς. Τον χειμώνα όμως αλλάζουν τα πράγματα. Τότε είναι που θα κυνηγήσεις το μεγάλο λαβράκι και τις χοντρές μπάφες. Τότε θα αναζητήσεις τους γυαλομένους μεγάλους σαργούς και τότε είναι που θα καρτερέψεις τις συναγρίδες στα ρηχά. Θέλεις λοιπόν την αντάρα και το κύμα για σύμμαχό σου και η περιορισμένη ορατότητα σε βοηθάει περισσότερο παρά σε ενοχλεί. Αν ξέρεις που να βουτήξεις τον χειμώνα δεν θα βγεις άψαρος. Παραφράζοντας μια γνωστή έκφραση «στα ρηχά ποτέ δεν είσαι μόνος» και ρηχά σημαίνει παιχνίδι. Έντονο ψάρεμα με πολλές βουτιές και διασκεδαστικό όσο δεν πάει.

Συν τοις άλλοις τον χειμώνα είναι που θα ανδρωθεί ο νέος ψαροτουφεκάς και θα μυηθεί για τα καλά σε αυτό που λέγεται υποβρύχιο κυνήγι. Τότε θα «χτίσει» επιδόσεις και φυσική κατάσταση για το καλοκαίρι που θα έρθει. Εξάλλου αν δεν έχεις βουτήξει και δεν έχεις νιώσει τι θα πει χειμερινό ψάρεμα, δεν έχεις κάνει τίποτα. Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτούς τους μήνες είναι που η θάλασσα ηρεμεί και γαληνεύει από τους κάθε λογής καπεταναίους που αλωνίζουν από την άνοιξη και μετά. Ευκαιρία λοιπόν για τους πιο έμπειρους να αναζητήσουν νέα σημάδια και καινούριους τόπους. Τόπους που μπορεί τη δεδομένη χρονική στιγμή να μην έχουν ζωή, που όμως αργότερα την κατάλληλη εποχή να φιλοξενούν αρκετά ψάρια. Και όταν έρθει αυτή η στιγμή, θα μπορούμε να ψαρέψουμε αυτούς τους τόπους χάρη στην προετοιμασία που κάναμε τον χειμώνα.

Και κάτι τελευταίο που ίσως να μοιάζει ασήμαντο σε σχέση με τα υπόλοιπα, αλλά για μένα είναι εξίσου σημαντικό. Δεν ξέρω γιατί, αλλά για κάποιο λόγο τα χειμερινά ψαρέματα τα νιώθω πιο παρεΐστικα. Πιο «ζεστά» όσο οξύμωρο και αν φαίνεται αυτό. Ίσως επειδή το να ταξιδεύω στην ελληνική επαρχία τους χειμερινούς μήνες για ψαροτούφεκο είναι κάτι που το λατρεύω. Η διαδρομή μέσα από τα χωριά, οι μυρωδιές από τα τζάκια, ακόμα και η μουντάδα του ουρανού δίνουν μια ξεχωριστή νότα σε αυτές τις εκδρομές.

Επίλογος

Τελικά το ερώτημα για το ποιά εποχή είναι η καλύτερη για ψαροτούφεκο θα παραμείνει αναπάντητο. Και αυτό, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει απάντηση. Είναι σίγουρο ότι και εκατό άτομα να ρωτήσετε πάλι δεν θα πάρετε μια σαφή απάντηση. Θεωρώ πως είναι κάτι το εντελώς προσωπικό για τον καθένα μας. Είναι τι μας αρέσει περισσότερο. Τι ζητάμε από αυτό που κάνουμε και τι μας γεμίζει σαν υποβρύχιους κυνηγούς. Και τα δυο έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Από εκεί και πέρα είναι στην δική μας κρίση να τα ζυγίσουμε και να δούμε τι μας ευχαριστεί περισσότερο. Ξέρω όμως ότι τα δυο αυτά, είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Το ένα συμπληρώνει το άλλο και δεν μπορείς να λέγεσαι ολοκληρωμένος ψαροκυνηγός αν δεν τα κάνεις και τα δύο. Ο χειμώνας λοιπόν και το καλοκαίρι μόνο να σας δώσουν έχουν, σε εμπειρίες, σε εικόνες, σε προετοιμασία, στα πάντα.

Καλό καλοκαίρι. Καλές βουτιές σε όλους πάντα με ασφάλεια.

ΚατηγορίαΕΠΟΧΕΣ
Print
Back To Top