Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Περιοδικό Βυθός : Καμπάνης Νίκος

Νίκος Καμπάνης

Συνεργάτης στο «ΒΥΘΟ» από το 1994.

  • Αυτοδύτης 1* CMAS
  • Εκπαιδευτής Ε/Κ CMAS*
  • Βοηθός Εκπαιδευτή Ε/Κ AIDA (4)
  • Εκπαιδευτής Υ/Β Αλιείας* ΕΟΥΔΑ
  • Διεθνής Αλυτάρχης Y/B Αλιείας** CMAS
  • 16 συμμετοχές σε ατομικά Πανελλήνια Πρωταθλήματα Υ/Β Αλιείας
  • 2ος Πανελληνιονίκης Υ/Β Αλιείας 2007
  • 6 φορές πρωταθλητής Ελλάδος Υ/Α Ομαδικού αγωνίσματος
  • 9 φορές διεθνής με την Εθνική Ομάδα Υ/Β Αλιείας
  • Αρχηγός της εθνικής ομάδας Υ/Β Αλιείας 2001-2019 (εκτός των ετών 2015-2017)
  • Εκλέκτορας εθνικής ομάδας Υ/Β Αλιείας 2009-2014
  • Μέλος της Επιτροπής Υ/Β Αλιείας της CMAS
  • Πρόεδρος ΠΣΑΥΚ (2000 – 2006 και 2010 – 2015)
  • Πρόεδρος Διοργανωτικής Επιτροπής Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υ/Β Αλιείας 2016

Ο Νίκος Καμπάνης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Ιουνίου του 1967. Το 1985 αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και ξεκίνησε τις νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1990 και το 1991 ολοκλήρωσε επιτυχώς μεταπτυχιακές σπουδές στο ναυτικό δίκαιο στα πανεπιστήμια του Αμβούργου και του Λονδίνου (UCL). Σήμερα είναι εταίρος δικηγορικής εταιρείας στην Αθήνα, διορισμένος στον Άρειο Πάγο.
Από νωρίς στη ζωή του, το υποβρύχιο ψάρεμα έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο ψυχαγωγικό, αλλά και αθλητικό και κυρίως κοινωνικοπολιτικό. Όπως μαρτυρούν τα υποβρύχια διαπιστευτήριά του ασχολήθηκε ενεργά επί πολλά χρόνια με τα διοικητικά του αγωνιστικού ψαροτούφεκου στην Ελλάδα αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους η χώρα συμμετέχει. Η προσφορά του στην ανάπτυξη της αγωνιστικής υποβρύχιας αλιείας είναι σήμερα διεθνώς αναγνωρισμένη.
Σαν νομικός, αφιέρωσε πολλές εργατοώρες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των ερασιτεχνών υποβρύχιων αλιέων εντός της ελληνικής εσωτερικής έννομης τάξης.
Στην 26χρονη διαδρομή του ως συνεργάτης του περιοδικού «Βυθός», δημοσίευσε σε αυτό  101 άρθρα, συνεντεύξεις, σχόλια και περιγραφές αγώνων υ/β αλιείας.


Νίκος Καμπάνης - 4ος νικητής - Πανελλήνιο Πρωτάθλημα – Πόρτο Χέλι 2020.

Μιλά στο Δημοσθένη Βαρβέρη

Νίκος Καμπάνης - 4ος νικητής - Πανελλήνιο Πρωτάθλημα – Πόρτο Χέλι 2020.

Πριν ξεκινήσω να μιλήσω για τον αγώνα θα ήθελα να σας πω ότι οι άνθρωποι που προσπάθησαν και ουσιαστικά οργάνωσαν τον αγώνα, ήταν ο Σάκης Πίκουλας, ο Βασίλης Μπίμπας, ο Άγγελος Κυριαζής που έχει την καφετέρια Rebel και εγώ.

Είχα κάνει αναγνώριση τις πέντε μέρες τελευταίες κι άλλες τρεις μέρες πριν δύο βδομάδες. Είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος τόπος που τον ψαρεύω, μιας και το Πορτοχέλι είναι  η τοποθεσία των διακοπών μου.

Η πρώτη ημέρα

Την πρώτη μέρα είχα αρκετά κομμάτια με αρκετά ψάρια, με αρκετά ψάρια λιανά. Είχα μία μικρή σφυρίδα και τρεις ροφούς στον ίδιο κάβο. Το ένα ροφό τον είχα σίγουρο και είναι αυτός που χτύπησε ο Τζουμάκας στα 42 μέτρα. Ήταν ένα ψάρι σχετικά ήρεμο.

Δεν πήγα εγώ εκεί στην πρώτη μου βουτιά γιατί ήταν πολύ βαθιά και ήθελα να σε ζεσταθώ πρώτα. Εκεί πήρα μία στήρα που δεν μέτρησε, έχασα ένα σκάρο και πήρα άλλον έναν. Μετά πήγα για μία σμέρνα, αλλά δεν ήτανε εκεί το ψάρι. Στην συνέχεια πήγα σε ένα φρυδάκι στα 23 μέτρα και πήρα ένα σαργό μέσα στην τρύπα του, Το ψάρι γυάλιζε και αυτό με βοήθησε.

Στην συνέχεια πήγα ανοιχτά από την πλευρά της ιχθυοκαλλιέργειας και πήρα ένα σκάρο στα 35 μέτρα. Εκείνη την ώρα ήταν δίπλα μου (στα 10 μέτρα) ο Τάσος Γκάτσεβιτς και πήρε την οκτάρα την σφυρίδα του. Ήταν ένα στίγμα που ήθελα να το βουτήξω στο καπάκι, αλλά δεν πρόλαβα. Το ψάρι αυτό δεν το ήξερα, αλλά ήξερα τον τόπο και θα τον έψαχνα. Εκεί στο παρελθόν έχω πάρει και έχω χάσει αρκετές σφυρίδες. Μετά πήγα μέσα στον κόλπο της Κοιλάδας και πήρα ένα σκάρο ακόμα στα 16 μέτρα. Ξαναγύρισα στο φρυδάκι στα 23 μέτρα που είχα πάρει το σαργό και πήρα το γουρουνόψαρο. Σε εκείνο το σημείο πήγα σε μια σφυρίδα που την ήξερα, την βρήκα να κάθεται. Με το που πήγα να διορθώσω λίγο το όπλο μου, κίνησε  το ψάρι μέσα στο σκοτάδι και το άφησα. Βρήκα τον σαργό και τον χτύπησα, ήξερα όμως ότι μέσα υπήρχε σφυρίδα...

Αυτά ήταν τα ψάρια μου, πέντε ψάρια.

Χαμόγελα - κάτω από την μάσκα - στο ζύγισμα...

Η δεύτερη μέρα

Στην Ψηλή δεν πηγαίνω ποτέ, το πολύ μια φορά το χρόνο. Όποτε πάω στο νησί σχεδόν βγαίνω άψαρος. Στην αναγνώριση είχα βρει ψάρια όπως σηκιούς και σαργούς σε πέντε διαφορετικά σημεία. Φυσικά δεν επρόκειτο να τους πάρω όλους, μιας και με το πρώτο χτύπημα ενός ψαριού τα άλλα χάνονται. Το ροφό που πήρα δεν το είχα δει στην αναγνώριση.

Είχα απλώς στο νου μου τον βόρειο κάβο, σαν έναν τόπο που έπρεπε να το ψάξω, γιατί πήγαινε βαθιά και είχα δει και δύο μικρούς ροφούς, που όμως δεν μέτραγαν.

Έκανα λοιπόν καρτέρι στα 35 μέτρα για καμιά συναγρίδα, καμιά στήρα. Αφού δεν εμφανίστηκε κανένα ψάρι από αυτά που καρτέρεψα, προχώρησα μαλακά μπροστά κοιτώντας χαμηλά. Εδώ θέλω να σημειώσω ότι τα καρτέρια μου δεν τα φτάνω στο τέρμα και έχω ακόμα ανάσα.

Βλέποντας ευθεία μπροστά στα 40 μέτρα, είδα το μουσούδι του και με κοίταγε, αλλά εγώ δεν το έβλεπα από το σημείο που ήμουν στην αρχή.

Ξεπροβάλα, το είδα μπροστά και λόγω των καρτεριών, είχα μαζί το μακρύ τουφέκι και το κάρφωσα κάτω. Το θέμα είναι ότι μου βράχωσε η ουρά της βέργας. Ουσιαστικά η ουρά της βέργας βράχωσε στο ταβάνι της σπηλιάς του ροφού. Έτσι αναγκάστηκα να ξανακαταδυθώ στα 40 μέτρα να δευτερώσω το ψάρι και να το πάρω. Γύρισα μετά στην πρώτη μου επιλογή και χτύπησα ακόμα δύο σαργούς του κιλού.

Στην Ψηλή τις πρώτες δυόμιση ώρες δεν είχα βγάλει κανένα ψάρι.

Είμαι ευχαριστημένος από τον αγώνα και την θέση μου, μιας και δεν μπορείς να πετύχεις αυτό που έχεις προγραμματίσει σε κανέναν αγώνα και από τη στιγμή που στο ξεκίνημα μου πήγαν όλα στραβά, αλλά αποζημιώθηκα από έναν ροφό που δεν είχα σταμπαρισμπένο. Ήταν 7.000 βαθμοί “δώρο” που μου δόθηκαν, αλλά και εγώ μπόρεσα να τα πάρω από ένα βαθύ σημείο.

Η θέση μου είναι πολύ τιμιτική, γιατί αγωνίζεσαι με αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου. Χάρηκα πολύ που πήρε ο Τζουμάκας το κύπελλο του μεγαλύτερου ψαριού, ήταν ότι καλύτερο για να ένα πρωτοεμφανιζόμενο αθλητή.

Εγώ φορούσα ένα σακάκι και παντελόνι στολής στα 6,5 χιλ.. Τα όπλα που χρησιμοποιούσα ήταν ένα Demka 85άρι vector, καθώς και δυο Sea Devil 1,25 με μέτρια λάστιχα και ένα πολύσπαστο με τρία λάστιχα 1,10.

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: 

ΚατηγορίαΑΓΩΝΕΣ
Print
Back To Top