Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Περιοδικό Βυθός : Σαργός

Ο φημισμένος Σαργός, που συναντιέται σε όλη την Ελλάδα και είναι ένα υπέροχο ψάρι, τόσο στο ψάρεμα όσο και στο πιάτο μας. Εκτός από τον κλασσικό Σαργό έχουμε και άλλα είδη που συνήθως τα αποκαλούμε με το όνομά τους. Κακαρέλος, Αυλιάς, Καραγκιόζης, Καμπανάς, η Χιόνα, το Μυτάκι, η Ούγενα.

Σαργός

Ο σαργός (επιστ. ονομ. Diplodus sargus - Διπλόδους ο σαργός - από το διπλός + ὀδούς) είναι μικρό ψάρι με μήκος που φτάνει τα 45 εκατοστά, και βάρος που ξεπερνάει καμιά φορά τα τρία κιλά. Ανήκει στην τάξη των περκόμορφων (Perciformes), στην οικογένεια των σπαρίδων(Sparidae). Ο σαργός ζει επίσης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο (είναι ιδιάιτερα δημοφιλής στην πατρίδα μας) , τη Μαύρη Θάλασσα και στον Ατλαντικό ωκεανό, από τις ακτές της Γαλλίας μέχρι τη Νότιο Αφρική. Το ψάρι έχει στα πλευρά του 9 γκρίζες κάθετες γραμμές που δεν τις ξεχωρίζουμε πάντοτε εύκολα, αλλά το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι μια μαύρη κηλίδα στη βάση της ουράς και μια έντονη μαύρη απόχρωση στο τέλος της ουράς.
Πρώτα ξαδέλφια: Αυλιάς, Κακαρέλος, Καμπανάς, Καραγκιόζης, Ούγε(αι)να, Μυτάκι, Χιόνα.


Ψάρεμα την Άνοιξη - Ενέδρα στα ρηχά.

του Ανδρέα Κωστανάσιου

Ψάρεμα την Άνοιξη - Ενέδρα στα ρηχά.

Βασικά πρέπει να γνωρίζουμε πως η περιέργεια των ψαριών για το κάθετι που ταράζει τον υποβρύχιο κόσμο είναι η κυρίως υπεύθυνη για την επιτυχία αυτής της τεχνικής και θα πρέπει να την εκμεταλευτούμε στο έπακρο. Στην συνέχεια, το λόγο έχει η κυνηγετική ορμή των ψαριών “θηρευτών” θηραμάτων, που έρχεται να ενισχύσει την λειτουργεία της τεχνικής. Το ρηχό καρτέρι βρίσκει εφαρμογή από την επιφάνεια έως το βάθος των 5-7 μέτρων. Αναγκαίο όπως και σε όλα τα είδη ψαρέματος, ο νέος ψαράς να αρχίσει από τα μικρά βάθη για να εξοικοιωθεί και να μάθει πιο εύκολα την τεχνική. 

Η συγκεκριμένη εποχή που έρχεται είναι από τις ιδανικότερες θα έλεγα για την εφαρμογή της ρηχής ενέδρας.Τα θηράματα πολλά και ρηχά, μεγάλοι Σαργοί, Τσιπούρες, μεγάλοι Κέφαλοι, Σάλπες, Μουρμούρες κλπ... Η επιλογή του τοπού ποικίλει, από τόπους με πλάκες και μονόπετρα με τόπους με απέραντες ποσειδωνίες και αμμούδα ακόμη και μέρη που κάνουν κατρακυλισμένα βράχια συνήθως από κατασκευές, που έχουν γίνει από ανθρώπινα χέρια, πχ κυματοθραύστες κλπ. Τα πολλά βάρη θα μας επιτρέψουν να κάνουμε ενέδρα σε πολύ μικρά βάθη, ενώ από μισό κιλό στον κάθε αστράγαλο θα κατεβάσουν εύκολα κάτω και τα πόδια, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ μόνον για τα ρηχά (1-3 μ). 

Βασικό θέμα είναι η επιλογή της στολής που θα πρέπει να είναι από καλό και χοντρό υλικό για να μην κρυώσουμε από το πρώτο δίωρο. Μπορεί να υπάρχουν περισσότερες ηλιόλουστες μέρες, αλλά το νερό παραμένει κρύο. Τώρα ανάλογα εάν έχουμε μετακίνηση με σκάφος ή όχι, θα πρέπει να έχουμε επιλέξει και την εξωτερική υφή της στολής. Για παράδειγμα μια στολή με φόδρα εξωτερικά θα μας παγώσει στις μετακινήσεις με το σκάφος, ενώ μια λεία εξωτερικά στολή θα στεγνώσει και θα μας κρατήσει για περισσότερο χρόνο ζεστούς.

ΚατηγορίαΤΕΧΝΙΚΕΣ
Print
Back To Top