Menu
  1. Αρχική
  2. ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
  3. ΑΡΘΡΑ & ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
  4. ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  5. ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ
  6. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
    1. ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
    2. ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
    3. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ / E-SHOP
  7. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ
  8. ΘΕΜΑΤΑ
  9. ΝΕΑ
  10. VIDEOS
Σάββατο, 18 Μαΐου 2024

Περιοδικό Βυθός : Καμπάνης Νίκος

Νίκος Καμπάνης

Συνεργάτης στο «ΒΥΘΟ» από το 1994.

  • Αυτοδύτης 1* CMAS
  • Εκπαιδευτής Ε/Κ CMAS*
  • Βοηθός Εκπαιδευτή Ε/Κ AIDA (4)
  • Εκπαιδευτής Υ/Β Αλιείας* ΕΟΥΔΑ
  • Διεθνής Αλυτάρχης Y/B Αλιείας** CMAS
  • 16 συμμετοχές σε ατομικά Πανελλήνια Πρωταθλήματα Υ/Β Αλιείας
  • 2ος Πανελληνιονίκης Υ/Β Αλιείας 2007
  • 6 φορές πρωταθλητής Ελλάδος Υ/Α Ομαδικού αγωνίσματος
  • 9 φορές διεθνής με την Εθνική Ομάδα Υ/Β Αλιείας
  • Αρχηγός της εθνικής ομάδας Υ/Β Αλιείας 2001-2019 (εκτός των ετών 2015-2017)
  • Εκλέκτορας εθνικής ομάδας Υ/Β Αλιείας 2009-2014
  • Μέλος της Επιτροπής Υ/Β Αλιείας της CMAS
  • Πρόεδρος ΠΣΑΥΚ (2000 – 2006 και 2010 – 2015)
  • Πρόεδρος Διοργανωτικής Επιτροπής Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Υ/Β Αλιείας 2016

Ο Νίκος Καμπάνης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Ιουνίου του 1967. Το 1985 αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και ξεκίνησε τις νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1990 και το 1991 ολοκλήρωσε επιτυχώς μεταπτυχιακές σπουδές στο ναυτικό δίκαιο στα πανεπιστήμια του Αμβούργου και του Λονδίνου (UCL). Σήμερα είναι εταίρος δικηγορικής εταιρείας στην Αθήνα, διορισμένος στον Άρειο Πάγο.
Από νωρίς στη ζωή του, το υποβρύχιο ψάρεμα έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο ψυχαγωγικό, αλλά και αθλητικό και κυρίως κοινωνικοπολιτικό. Όπως μαρτυρούν τα υποβρύχια διαπιστευτήριά του ασχολήθηκε ενεργά επί πολλά χρόνια με τα διοικητικά του αγωνιστικού ψαροτούφεκου στην Ελλάδα αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς, στους οποίους η χώρα συμμετέχει. Η προσφορά του στην ανάπτυξη της αγωνιστικής υποβρύχιας αλιείας είναι σήμερα διεθνώς αναγνωρισμένη.
Σαν νομικός, αφιέρωσε πολλές εργατοώρες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των ερασιτεχνών υποβρύχιων αλιέων εντός της ελληνικής εσωτερικής έννομης τάξης.
Στην 26χρονη διαδρομή του ως συνεργάτης του περιοδικού «Βυθός», δημοσίευσε σε αυτό  101 άρθρα, συνεντεύξεις, σχόλια και περιγραφές αγώνων υ/β αλιείας.


Ένα ψάρι για το παιδί σου!

Του Κωνσταντίνου Τρουπή T.298

Ένα ψάρι για το παιδί σου!

Ρηχά μοναχικά. Είναι χειμώνας. Ο καιρός έξω μουντός. Έβγαζε αυτή την αγριάδα που σε κάνει να νοσταλγείς. Η πρόγνωση έδινε πολύ βροχή. Τον κακό τους τον καιρό. Βροχή και αέρας μαζί δεν πάνε.

Οι παλιοί έλεγαν ότι η βροχή φοβάται τον αέρα. Έτσι έγινε. Οι απαλές ριπές του βοριά έδιωξαν τα πυκνά μαύρα σύννεφα. Κάνοντας τα ψώνια του σπιτιού στο σουπερμάρκετ σκέφτηκα δεν πας για μια βουτιά; Αμέσως ένιωσα αυτό το σκίρτημα στην ψυχούλα μου. Πήγα τα πράγματα σπίτι και αμέσως φόρτωσα το αυτοκίνητο. Λέω μέσα μου πήγαινε για δέκα βουτιές. Αν είναι να έχει ψάρια θα τα έχει στο σούρουπο. Δεν βιάστηκα. Ήθελα μετά από πολύ καιρό να το ζήσω αβίαστα. Όπως πραγματικά μου αρέσει. Δίχως την πίεση κανενός.

Η μικρή μου κορούλα έπρεπε να φάει φρέσκο ψαράκι. Η σκέψη και μόνο ότι το παιδί μου θα φάει ένα φρέσκο ψάρι από τον πατέρα του μου έδινε άλλη ψυχολογία και η διάθεση ήταν ακμαία. Από την άλλη το νέο μου όπλο ζητούσε την παρθενική του βολή.

Είχα φτάσει στον τόπο. Θα βουτούσα εκεί για πρώτη φορά. Κατέβασα τα πράγματα αργά από το αυτοκίνητο και ντύθηκα χαλαρά κοιτώντας την θάλασσα. Δεν είχα μέσα μου κανένα άγχος. Χάζεψα για λίγο την μουντάδα ντυμένος και με μια κίνηση φόρεσα την μάσκα μου. Την μόνη μάσκα που θέλω να φοράω στην ζωή μου και μπήκα ήσυχα μέσα στο νερό...

Μόνο αν ψαρέψεις χειμώνα μοναχικά ξέρεις να εκτιμάς την ησυχία. Το νερό κρύο και καθαρό. Κακό σημάδι για ρηχό ψαροτούφεκο. Καθώς η μεγάλη ορατότητα κάνει τα ψάρια καχύποπτα. Έκανα τις πρώτες βουτιές για να ζεσταθώ και να διαβάσω τα σημάδια. Οι πρώτες μπάφες δεν άργησαν να έρθουν. Η επιλεκτικότητα εδώ παίζει μέγιστο ρόλο.

Μετά από λίγα καρτέρια είδα το πρώτο λαβράκι να περνάει αδιάφορο μακριά και παρά το μεγάλο καρτέρι και συνάμα το καλό κρύψιμο μου δεν είχα αποτέλεσμα. Έτσι έπρεπε να αλλάξω κατεύθυνση στα καρτέρια μου και να μαντέψω από που θα περνούσε ίσως το επόμενο ψάρι. Προσαρμόστηκαν λοιπόν οι επόμενες βουτιές μου με άλλο προσανατολισμό.

Τα πεντακάθαρα νερά ήθελαν καλό κρύψιμο και λίγο μεγαλύτερα από ότι συνήθως σε χρόνο καρτέρια. Βυθίστηκα αθόρυβα πίσω από ένα κοπάδι με καλόγριες και έγινα ένα με το νερό. Ένα με το νερό. Αυτό είναι το μυστικό. Η υπομονή η επιλεκτικότητα και η αντίληψη στα ρηχά καρτέρια έχουν υψίστη σημασία. Το ψάρι το πρόδωσαν οι καλόγριες. Το όπλο που από καιρό ποθούσα ευθυγραμμίζεται με το αγαπημένο μου θήραμα. Η σκανδάλη ακούστηκε και το ψάρι ήταν περασμένο στην πετονία. Όλα ευθυγραμμίστηκαν τέλεια.

Αρμονία ψαράδες μου. Αρμονία. Αυτό για μένα σημαίνει ψαροτούφεκο.

 Υ.Γ.  Αυτό το ψάρι και το κείμενο το αφιερώνω στην μικρή μου κορούλα και σε όλους τους νέους πατεράδες που ψαρεύουν ή θα ψαρέψουν για τα παιδιά τους.

Δείτε τη σκηνή του κτυπήματος

ΚατηγορίαΙΣΤΟΡΙΑ
Print
Back To Top